Guvernul va permite vaccinarea anti-COVID în farmacii și nu doar testarea rapidă, care să confirme sau să infirme infecția cu noul coronavirus. Prevederea apare într-o ordonanță de urgență reaprobată de Executiv, aseară, dupa ce aceasta fusese primise unda verde joia trecuta.
În noua forma apare și precizarea că farmaciștii vor putea, dacă vor dori, să facă și vaccinări.
În continuare, trebuie emise ordine de ministru care să stabilească și condițiile concrete în care aceste operațiuni se pot produce. Asta înseamnă că e necesar un spațiu unde farmaciștii să poată să îndeplinească noile sarcini. Pe de altă parte, ei trebuie instruiți să poată să facă atât testarea, cât și vaccinarea.
In aceste conditii vor trece, probabil, cel puțin 2-3 săptămâni până când aceste măsuri pot fi aplicate.
De asemenea, potrivit ordonanței, în perioada stării de alertă, medicii de alte specialităţi decât boli infecţioase sau ATI vor putea îngriji pacienţi COVID-19 cu respectarea protocoalelor medicale, fără să fie răspunzători pentru daunele şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii.
In ceea ce priveste administrarea vaccinului anti-covid in cabinetele de medicina a familiei, medicii privesc in continuare cu scepticism propunerile venite de la nivel central.
Până la sfârșitul lunii, ei ar trebuie să confirme dacă doresc să participe la campania de imunizare.
Vaccinarea anti-COVID-19 prin intermediul rețelei medicilor de familie ar urma să înceapă la sfârșitul lunii aprilie. In foarte multe cazuri, medicii spun ca vaccinarea la cabinet este imposibilă din punct de vedere logistic.
În cadrul cabinetelor medicilor de familie, vaccinarea se va face cu ser de la companiile AstraZeneca si Johnson&Johnson, ultimul avand avantajul administrarii intr-o singura doza.